SBB on tour in West-Brabant

4 juli 2016

Bedrijven in regio West-Brabant  halen de toekomst in huis
In de regio West-Brabant zijn 11.691 leerbedrijven erkend die de vakmensen van de toekomst opleiden. Zij bieden mbo-studenten een stageplek of leerbaan zodat zij het vak ook in de praktijk kunnen leren. In het mbo wordt opgeleid voor beroepen als kapper, loodgieter of kok. Nu de zomervakantie er weer aan komt, ronden veel studenten hun stage af. Bedrijven en mbo-instellingen in Nederland hebben zo opnieuw geïnvesteerd in het opleiden van jonge vakmensen.

 Ophalen van stages en leerbanen
Van 27 juni tot en met 1 juli 2016 bezoeken adviseurs praktijkleren van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) zoveel mogelijk bedrijven in hun regio. Ze doen dit om ook voor volgend schooljaar weer zoveel mogelijk stages en leerbanen op te halen.
Erkende leerbedrijven kunnen beschikbare plekken melden via www.s-bb.nl. Studenten kunnen vervolgens via Stagemarkt.nl een stageplek in hun regio en vakgebied zoeken. SBB is trots op bedrijven die meewerken aan het opleiden van vakmensen en roept bedrijven die nog niet opleiden op, zich te verdiepen in de voordelen van leerbedrijf zijn. Alle informatie hierover is te vinden op www.s-bb.nl/toekomstinhuis.

 Gemeente Breda zelf ook actief leerbedrijf
Ook de gemeente Breda leidt al vanaf 2004 zelf mbo-studenten op. Miriam Haagh, wethouder van Onderwijs en Personeel en Organisatie: ”Bij het matchen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, kijken we natuurlijk ook naar onszelf. Vanuit mijn portefeuille P&O denk ik daarbij aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als werkgever.  En met mijn onderwijspet op kijk ik naar kansen voor leerlingen. Deze twee zaken leveren gecombineerd een prachtig resultaat op: de gemeente als leerbedrijf om toekomstige werknemers op te leiden. Al jaren hebben wij zo’n dertig jonge mensen over de vloer die hier het vak komen leren. Zij krijgen een kijkje in de keuken van de gemeente en ervaren hoe leuk een baan in overheidsdienst is. Wij investeren graag in deze mbo-studenten die met hun dynamiek, frisse kijk op zaken en actuele vakinhoudelijke kennis ook ons verrijken. Ik hoop dat vele bedrijven zullen volgen zodat onze mbo-ers hun gedroomde stageplek weten te bemachtigen en daarmee een mooie stap zetten voor hun werkende leven. Zo veel mogelijk jongeren aan het werk!”
Marianne de Bie, wethouder van Cultuur, werk en inkomen: “Hier sluit ik me graag bij aan. Ik hoop ook dat we door deze actie van SBB extra garantiebanen, banen voor mensen met een arbeidsbeperking, kunnen realiseren”.
SBB is trots op de Gemeente Breda, die daarmee ook actief een voorbeeldrol naar het bedrijfsleven in de regio laat zien en overhandigde wethouder Miriam Haagh daarom op vrijdag 1 juli 2016 het bordje ‘SBB Erkend leerbedrijf’ én de 190 in de campagneweek opgehaalde stageplaatsen en leerbanen in Breda en omgeving.

Over de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)
De samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is hét loket voor leren in de praktijk. Onderwijs en bedrijfsleven werken samen in SBB om studenten de beste praktijkopleiding te geven met uitzicht op een baan. Zo beschikken bedrijven nu en in de toekomst over vakmensen die ze nodig hebben. SBB erkent leerbedrijven, zodat studenten verzekerd zijn van een goede en veilige leeromgeving.